keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Pitsejä joulun koristeluun

Pihalla kalustelakalla kovetetut pitsit kestävät säävaihtelun...
Pienet, nopeatekoiset pitsit ovat mielestäni kivoja, eivätkä liian prameita koristeita jouluun. Kynttilät ja lasten tekemät koristeetkin tuovat tietysti oman säihkeensä...  Joulukuusemme saa koristeekseen siis pääasiassa niiden lisäksi näitä kovetettuja pitsikoristeita. Muutaman olen vienyt jo uloskin. Olisi kiva koitaa millainen jäälyhdystä tulee, kun sinne laittaa muutaman pitsin joukkoon.

Lankana olen suosinut kalalankaa. Mukavaa työstettävää ja kovuutensa vuoksi sopii hyvin koristeisiin. Ja onhan se edullistakin... En kuitenkin tekisi esim. pöytäliinaa näin kovasta langasta, jotta liina laskeutuisi nätisti.

Koristeina käytettävät pitsit olen kovettanut pääasiallisesti kalustelakalla. Lakka jättää hieman ikävän hajun, mutta ajan myötä haihtuu pois. Kannattaa myös koittaa pakkaskelissä tuulettamista :) Lakkaus kannattaa suorittaa muovisen pleksin päällä, ettei mukaan koristeeseen tartu mitään ylimääräistä kuivuessa. Myös sokeriliemi on hyvä vaihtoehto. Saman verran sokeria ja vettä kiehautetaan ja annetaan liemen jäähtyä. Liotetaan pitsi liemessä ja asetetaan kuivumaan (kannattaa pingottaa nuppineuloilla) n. vuorokaudeksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sokerikovete ei kestä ihan kaikkea...varsinkaan ulkona vesisateessa.
Askarteluliimojenkin joukosta löytynee hyviä kovettajia. Joitakin koitin ja niistä jäi ikävästi kalvo pitsin aukkojen väliin.

Tässä vielä joitakin ajatuksia pienten pitsiliinojen käyttötarkoituksesta. Ehkä jossain vaiheessa saan aikaiseksi koruja ja kaulaliinoja näistä yksittäisistä pikkuliinoista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti